Jakie są najlepsze przepisy na grill gazowy - foto

Jakie są najlepsze przepisy na grill gazowy?

Sezon wiosenny i letni to pora na ogrodowe przyjęcia. Osoby posiadające grill gazowy chętnie zapraszają gości i spędzają miło czas na świeżym powietrzu. Warto zaimponować uczestnikom imprez i spotkań rodzinnych i przygotować przepyszne potrawy z grilla. Grille gazowe umożliwiają komfortowe pieczenie, smażenie czy wędzenie. Jakie przepisy warto wykorzystać?

Pizza z grilla – klasyczny przysmak w nowej odsłonie

Atutem grillów ogrodowych jest możliwość przygotowywania soczystych i aromatycznych potraw. Na ruszt da się wrzucić niemal dowolne produkty. Najczęściej grilluje się warzywa i mięsa okraszone sporą ilością przypraw. Grille gazowe posiadające miejsce na specjalny kamień pozwalają na zrobienie pysznej pizzy w zaledwie kilka minut. Ciasto drożdżowe trzeba odstawić na godzinę do wyrośnięcia, pokryć sosem pomidorowym, serem i wszystkimi ulubionymi dodatkami. Pieczenie pizzy w ten sposób sprawia, iż ciasto zyskuje niesamowitą chrupkość, a smak potrawy jest jeszcze bardziej intensywny niż w przypadku jej tradycyjnej wersji. Dymny aromat z pewnością zrobi wrażenie na gościach. Warto sprawdzić ofertę najlepszych grillów gazowych na: https://www.mediaexpert.pl/dom-i-ogrod/grille/grille-gazowe.

Bruschetta z pomidorami i mozzarellą – nie tylko dla wegetarian

Jeśli chcesz zrobić grilla na śniadanie lub po prostu przyrządzić szybkie przekąski dla gości, warto zapoznać się z przepisem na bruschettę z pomidorkami i mozzarellą. Jest to aromatyczna, chrupiąca grzanka, na wierzchu której znajdują się drobno pokrojone dodatki. Osoby planujące przygotowanie tej smacznej zakąski powinny zrobić to na grillowej płycie żeliwnej. Sprawi to, że bagietka przypiecze się mocniej, natomiast ser znajdujący się na wierzchu nabierze kremowej, ciągnącej się konsystencji. Smak bruschetty z pewnością przypadnie wszystkim gościom do gustu – jest to świetna opcja dla osób, które nie jedzą mięsa. W wielu przypadkach grillowanie kojarzy się właśnie z kiełbasami i innymi rodzajami mięsa. Wegetarianie nie muszą jednak rezygnować ze spożywania potraw z grilla, ponieważ istnieje dla nich wiele alternatyw. Przypadną one do gustu również osobom jedzącym wszystko, dlatego przyrządzenie kilku bezmięsnych przekąsek to rozwiązanie niezwykle praktyczne. Bruschettę z powodzeniem przyrządzisz zarówno na grillu gazowym, jak i węglowym dostępnym na: https://www.mediaexpert.pl/dom-i-ogrod/grille/grille-weglowe.

Grillowana karkówka – największa gwiazda ogrodowych przyjęć

Grillowana karkówka to absolutny klasyk spośród potraw przygotowywanych na grillu. Można do niej z powodzeniem użyć grilla gazowego. Najlepiej jest zdecydować się na karkówkę w sosie BBQ lub w marynacie miodowo-musztardowej. Należy mieć na uwadze, że podstawę pysznego dania stanowi wybór dobrej jakości mięsa. Powinno ono pochodzić z zaufanych źródeł, ponieważ obecnie można kupić wiele produktów o mało zdrowym składzie. Kluczowe jest także odpowiednie doprawienie mięsa – bez tego nie nabierze ono charakterystycznego aromatu. Wołowina powinna być marynowana przez co najmniej jedną dobę, by przesiąkła wyrazistym smakiem. Dzięki temu grillowane steki będą aromatyczne i kruche. Z pewnością zachwycą wszystkich uczestników ogrodowego spotkania.

Przedstawione wyżej potrawy można bez trudu przygotować z wykorzystaniem grilla gazowego. Warto również sprawdzić bogaty asortyment palenisk ogrodowych: https://www.mediaexpert.pl/dom-i-ogrod/grille/paleniska-ogrodowe.