Bostońskie ciasto z kremem – czy znasz ten czekoladowy hit?
Amerykańskie brownie to ciasto, które zna chyba każdy. Nic w tym zresztą dziwnego – jest dostępne w większości cukierni, a poza tym dość łatwe do przygotowania. Trochę inaczej sprawy mają się z bostońskim ciastem z kremem. Bo chociaż jest przepyszne, jego sława nie jest aż tak duża. Dlaczego? Pewnie z powodu pracy, którą trzeba w nie włożyć. Jeśli jednak nie boisz się wyzwań, koniecznie musisz je zrobić.
Czym jest ciasto bostońskie?
Bostońskie ciasto, znane również jako Boston Cream Pie, to przepyszny deser, który jest idealnym połączeniem biszkoptu, kremu budyniowego i czekolady. Możesz się domyślić, że zrobienie go wcale nie jest proste, chociażby ze względu na sam biszkopt. Jednak nie ma czego się obawiać – nasz przepis pozwoli Ci poradzić sobie z tym trudnym deserem.
Lista składników na ciasto bostońskie
Aby przygotować bostońskie ciasto, potrzebujesz niemałej ilości składników. Tak, zarówno idealnie przygotowany biszkopt (sponge), jak i krem budyniowy oraz polewa czekoladowa, wymagają dobrych półproduktów i odrobiny pracy. Zacznijmy od składników na biszkopt. Potrzebujesz do niego czterech jajek, 160 gramów mąki pszennej i 40 gramów mąki ziemniaczanej, 150 gramów cukru do wypieków (drobnego), kostki masła i kilku łyżek masła, a także łyżeczki sody oczyszczonej i ekstraktu z wanilii. Niektórzy rezygnują z masła w przepisie, zastępując je mlekiem, jednak według nas ten składnik jest niezbędny, by ciasto było wilgotne i pełne smaku. Teraz czas na krem. Ten musi być niezwykle intensywny, o budyniowej konsystencji, która nie spłynie jednak z ciasta ani nie wsiąknie w nie zbytnio. Dlatego należy przygotować je głównie z mleka, żółtek oraz mąki ziemniaczanej, podobnie jak budyń. Dodaj do niego także cukier oraz wanilię lub ekstrakt waniliowy. A polewa? Wystarczy tabliczka czekolady o 80 mililitrów kremówki.
Jak zrobić ciasto bostońskie?
Zacznij od biszkoptu. Połącz w misce masło i cukier, a następnie ubijaj tak długo, aż masa będzie puszysta, a cukier się rozpuści. Dodaj wanilię, jajka i ciągle miksuj, dodając w tym samym czasie mąkę po jednej łyżce. Na koniec dodaj sodę trzy lub cztery łyżki mleka. Wymieszaj. Tak przygotowane ciasto możesz podzielić na dwie części bądź też piec jako całość, a następnie podzielić biszkopt na pół. Wybór należy do Ciebie. Pamiętaj jednak, że dwa biszkopty będą wyglądały bardziej estetycznie. Piecz biszkopty przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmij i przestudź poza piekarnikiem. W tym czasie możesz zrobić krem. Wymieszaj sześć żółtek z ziarnami wanilii bądź ekstraktem waniliowym. W garnku umieść 150 gramów cukru, 30 gramów mąki ziemniaczanej i odrobinę soli. Powoli dolewaj mleko (750 mililitrów), ciągle mieszając. Postaw garnek na ogniu i mieszaj rózgą tak, by nie powstała ani jedna grudka. Gdy masa zgęstnieje i będzie się gotować, możesz zdjąć garnek z palnika. Teraz, po jednej łyżeczce, dodawaj do gęstego mleka masę z żółtek. Mieszaj rózgą. Gdy już wlejesz wszystkie żółtka, znów zagotuj masę. Później przełóż ją go miski i czekaj, aż ostygnie. Przełóż nią biszkopt, gdy ciasto i krem będą miały temperaturę pokojową. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj ze śmietaną. Tak przygotowaną polewę wylej na ciasto. I to już wszystko. Ciasto bostońskie jest gotowe.
Idealne ciasto z kremem z polewą czekoladową? To musi być ciasto bostońskie. Koniecznie zrób je w wolnej chwili. A jeśli szukasz innych ciekawych przepisów na desery z czekoladą, znajdziesz je na stronie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/.