Jakie wybrać słoiki do przetworów - foto

Jakie wybrać słoiki do przetworów?

Domowe przetwory pozwalają nam cieszyć się smakiem owoców i warzyw przez cały rok. Do ich przygotowania oczywiście niezbędne są słoiki oraz butelki. Warto jednak przed ich zakupem i wykonaniem przetworów sprawdzić, które z nich sprawdzą się najlepiej do dżemów, które do soków, a jakie najlepiej sprawdzą się na warzywne sałatki czy ogórki. Jakie zatem słoiki mamy do wyboru?

Słoiki na przetwory – co znajdziemy w sklepach?

Wybór słoików na przetwory jest naprawdę pokaźny. Do dyspozycji mamy wiele rodzajów słoików, które różnią się od siebie przede wszystkim wielkością, szerokością oraz kształtami. Ponadto warto też zwrócić uwagę na to, że słoiki na przetwory mogą posiadać różne gwinty, dlatego nie zawsze każde wieczko pasuje do każdego słoika. Oprócz słoików zakręcanych na tradycyjne wieczka, dostępne są również słoiki typu weck, czyli z gumową uszczelką oraz metalowym klipsem zamykającym słoik.

Małe słoiki – do jakich przetworów sprawdzą się najlepiej?

Wybierając słoiki do przetworów, należy zwrócić uwagę na ich wielkość. Powinna być dostosowana do tego, co się w nich znajdzie. Niewielkie słoiczki będą najlepszym wyborem w przypadku przetworów owocowych takich jak dżemy czy konfitury. Z kolei słoiki nieco większe można wykorzystać do przetworów z pomidorów, umieszczając w nich przykładowo przecier pomidorowy czy domową passatę lub ulubione warzywne marynowane sałatki. Pojemność słoika 500 ml pozwala w przypadku takich przetworów na ich jednorazowe wykorzystanie, ograniczając w ten sposób marnowanie i zepsucie żywności.

Duże słoje do przetworów

Do wyboru mamy również duże słoiki o pojemności 1 litra. Taka wielkość jest optymalna do kiszenia ogórków, kapusty oraz na przetwory, które w naszych domach chętnie i szybko są zjadane. Ponadto duża pojemność słoików sprawdza się dobrze w przypadku przygotowywania kompotów z sezonowych owoców.

Szklane butelki

Poza słoikami na przetwory możemy skorzystać też z butelek. Sprawdzą się one przede wszystkim do pasteryzowania i długoterminowego przechowywania wszelkiego rodzaju płynnych przetworów. Najczęściej wykorzystuje się je do przechowywania soków z owoców. Podobnie jak słoiki, butelki mogą być zamykane na tradycyjne wieczko oraz zakrętkę lub korek z gumką i klipsem.

Na co zwrócić uwagę kupując słoiki na przetwory?

Aby nasza praca w kuchni podczas przygotowywania przetworów nie poszła na marne i przetrwały one długi czas w naszej spiżarce, słoiki muszą być nie tylko odpowiedniej wielkości, ale też przede wszystkim bez uszkodzeń. Jeśli kupujemy nowe słoiki bądź korzystamy już z tych, które mamy w domu, zawsze sprawdźmy, czy są całe. Uszczerbiony słoik przy gwincie może spowodować zepsucie się przetworów, a przez pęknięcia może wydostawać się płynna zawartość przetworów. Dlatego przed umieszczeniem przetworów w słoikach sprawdźmy, czy nie są uszkodzone. Podobnie powinno postępować się w przypadku wieczek. Nie mogą być powyginane, posiadać widocznej rdzy i innych uszkodzeń, ponieważ będą nieszczelne. To z kolei spowoduje zepsucie się zawartości słoika.