Co to jest miękka woda i do czego jest nam potrzebna-foto

Co to jest miękka woda i do czego jest nam potrzebna?

116 razy oglądano

Woda to z chemicznego punktu widzenia związek tlenu i wodoru o wzorze H2O. W praktyce jednak tzw. kranówka, z której korzystamy na co dzień, stanowi roztwór zawierający szereg innych substancji.

Wpływają one na wiele istotnych dla nas parametrów, do których – obok smaku czy bezpieczeństwa dla zdrowia – należy m.in. twardość wody. Większość z nas zdaje sobie sprawę, że woda w Polsce jest dość twarda i warto zmiękczać ją na domowy użytek. Co to oznacza w praktyce? Czym jest miękka woda i dlaczego służy nam lepiej niż woda twarda?

Zalety i wady twardej wody

Woda twarda to taka, która zawiera m.in. znaczne ilości jonów wapnia i magnezu. Jak wiadomo, jest to cecha pożądana w wodzie mineralnej, która stanowi element naszej diety wodnej. Wapń i magnez to cenne dla zdrowia pierwiastki. Jednocześnie jednak to one sprawiają, że:

  • podczas ogrzewania wody wytrącają się z niej trudno rozpuszczalne osady, co oznacza, że w takich urządzeniach jak czajniki, pralki czy kotły grzewcze tworzy się tzw. kamień kotłowy,
  • woda ma wysokie napięcie powierzchniowe, w związku z czym słabsza jest jej zdolność do utrzymania kontaktu z powierzchnią stałą (innymi słowy – trudniej jest np. umyć zabrudzone powierzchnie),
  • woda osłabia działanie detergentów, utrudnia ich pienienie się,
  • woda może podrażniać skórę, działa wysuszająco na włosy i paznokcie.

To tylko niektóre z powodów, dla których warto zadbać o zmiękczanie kranówki stosowanej w gospodarstwie domowym. Służą temu rozmaite filtry do wody.

Jak działają zmiękczające filtry do wody?

Nie każdy z dostępnych na rynku filtrów do wody pozwoli na jej zmiękczenie. Przykładowo, mechaniczne filtry sznurkowe znakomicie radzą sobie z usuwaniem zanieczyszczeń stałych, takich jak piasek, muł czy rdza. Wychwytują jednak cząsteczki ≥1μm, a zatem przepuszczają np. cząsteczki węglanu wapnia.

Najpowszechniej obecnie stosowane filtry do zmiękczania wody to takie, które zawierają złoże jonowymienne, którego przykładem jest żywica monosferyczna Lewatit S1567. Ma ona zdolność wychwytywania z wody jonów magnezu i wapnia i zastępowania ich neutralnymi (z punktu widzenia twardości wody) jonami sodu.

Problem twardości wody rozwiązują także złoża polifosfatowe, powszechnie stosowane w filtrach do pralek czy zmywarek. Takie złoże nie usuwa wprawdzie z wody jonów magnezu i wapnia, ale zapobiega ich krystalizacji. Chroni w ten sposób urządzenia AGD przed osadzaniem się kamienia kotłowego, który zmniejsza ich wydajność i skraca żywotność.

Jeszcze inną metodą zmiękczania kranówki jest odwrócona osmoza. Zjawisko to wykorzystywane jest m.in. w cieszących się coraz większą popularnością filtrach podzlewozmywakowych. W systemie odwróconej osmozy z roztworu wodnego zawierającego szereg rozmaitych związków przez półprzepuszczalną membranę przedostają się niemal wyłącznie cząsteczki H2O. W ten sposób uzyskuje się krystalicznie czystą wodę, wolną nie tylko od odpowiedzialnych za jej twardość związków wapnia i magnezu, ale też od innych potencjalnie szkodliwych substancji. Filtry osmotyczne są zatem optymalnym narzędziem do zmiękczania wody na użytek gospodarstwa domowego.

Jak bardzo użyteczny jest ten post?

Kliknij na 5 gwiazdek aby ocenić!

Średnia ocena 0 / 5. Licznik oceny: 0

Brak ocen! Bądź pierwszy i oceń!

Przykro nam, że ten post nie był dla Ciebie użyteczny!

Pozwól nam ulepszyć ten post!

Powiedz nam co możemy dla Ciebie zrobić, aby ten post był bardziej użyteczny?

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.