
Ostatnia aktualizacja:
Amerykańskie brownie to ciasto, które zna chyba każdy. Nic w tym zresztą dziwnego – jest dostępne w większości cukierni, a poza tym dość łatwe do przygotowania. Trochę inaczej sprawy mają się z bostońskim ciastem z kremem. Bo chociaż jest przepyszne, jego sława nie jest aż tak duża. Dlaczego? Pewnie z powodu pracy, którą trzeba w nie włożyć. Jeśli jednak nie boisz się wyzwań, koniecznie musisz je zrobić.
Bostońskie ciasto, znane również jako Boston Cream Pie, to przepyszny deser, który jest idealnym połączeniem biszkoptu, kremu budyniowego i czekolady. Możesz się domyślić, że zrobienie go wcale nie jest proste, chociażby ze względu na sam biszkopt. Jednak nie ma czego się obawiać – nasz przepis pozwoli Ci poradzić sobie z tym trudnym deserem.
Aby przygotować bostońskie ciasto, potrzebujesz niemałej ilości składników. Tak, zarówno idealnie przygotowany biszkopt (sponge), jak i krem budyniowy oraz polewa czekoladowa, wymagają dobrych półproduktów i odrobiny pracy. Zacznijmy od składników na biszkopt. Potrzebujesz do niego czterech jajek, 160 gramów mąki pszennej i 40 gramów mąki ziemniaczanej, 150 gramów cukru do wypieków (drobnego), kostki masła i kilku łyżek masła, a także łyżeczki sody oczyszczonej i ekstraktu z wanilii. Niektórzy rezygnują z masła w przepisie, zastępując je mlekiem, jednak według nas ten składnik jest niezbędny, by ciasto było wilgotne i pełne smaku. Teraz czas na krem. Ten musi być niezwykle intensywny, o budyniowej konsystencji, która nie spłynie jednak z ciasta ani nie wsiąknie w nie zbytnio. Dlatego należy przygotować je głównie z mleka, żółtek oraz mąki ziemniaczanej, podobnie jak budyń. Dodaj do niego także cukier oraz wanilię lub ekstrakt waniliowy. A polewa? Wystarczy tabliczka czekolady o 80 mililitrów kremówki.
Zacznij od biszkoptu. Połącz w misce masło i cukier, a następnie ubijaj tak długo, aż masa będzie puszysta, a cukier się rozpuści. Dodaj wanilię, jajka i ciągle miksuj, dodając w tym samym czasie mąkę po jednej łyżce. Na koniec dodaj sodę trzy lub cztery łyżki mleka. Wymieszaj. Tak przygotowane ciasto możesz podzielić na dwie części bądź też piec jako całość, a następnie podzielić biszkopt na pół. Wybór należy do Ciebie. Pamiętaj jednak, że dwa biszkopty będą wyglądały bardziej estetycznie. Piecz biszkopty przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmij i przestudź poza piekarnikiem. W tym czasie możesz zrobić krem. Wymieszaj sześć żółtek z ziarnami wanilii bądź ekstraktem waniliowym. W garnku umieść 150 gramów cukru, 30 gramów mąki ziemniaczanej i odrobinę soli. Powoli dolewaj mleko (750 mililitrów), ciągle mieszając. Postaw garnek na ogniu i mieszaj rózgą tak, by nie powstała ani jedna grudka. Gdy masa zgęstnieje i będzie się gotować, możesz zdjąć garnek z palnika. Teraz, po jednej łyżeczce, dodawaj do gęstego mleka masę z żółtek. Mieszaj rózgą. Gdy już wlejesz wszystkie żółtka, znów zagotuj masę. Później przełóż ją go miski i czekaj, aż ostygnie. Przełóż nią biszkopt, gdy ciasto i krem będą miały temperaturę pokojową. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj ze śmietaną. Tak przygotowaną polewę wylej na ciasto. I to już wszystko. Ciasto bostońskie jest gotowe.
Idealne ciasto z kremem z polewą czekoladową? To musi być ciasto bostońskie. Koniecznie zrób je w wolnej chwili. A jeśli szukasz innych ciekawych przepisów na desery z czekoladą, znajdziesz je na stronie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/.