Blat kuchenny – jaki wybrać - foto

Blat kuchenny – jaki wybrać?

Stając przed zadaniem wyboru mebli do kuchni, musimy również podjąć decyzję, na jaki blat kuchenny się zdecydujemy. To istotny element wystroju, który buduje i podkreśla styl wnętrza. Jest też strefą roboczą, codziennie eksploatowaną i narażoną na uszkodzenia. Żeby długo cieszyć się pięknym wykończeniem warto rozważyć jedno z najtrwalszych rozwiązań jakim jest blat kamienny. W artykule prezentujemy jego właściwości i zalety.

Blat kuchenny – dlaczego jest tak ważny?

Kuchnia jest miejscem, w którym nie tylko gotujemy, ale często też spędzamy sporo czasu. Ważne, aby była to przestrzeń, w której dobrze się czujemy, i która stylem pasuje do wystroju całego mieszkania lub domu. Blat kuchenny w każdej kuchni zajmuje główne miejsce, jest niezbędny do wygodnego i higienicznego przygotowania posiłków.

Blat kuchenny musi cechować wysoka jakość i trwałość, gdyż jest to materiał narażony na uszkodzenia oraz zabrudzenia. Odpowiedni wybór w tej kwestii przełoży się na łatwiejsze czyszczenie – co pozwala z kolei zaoszczędzić sporo czasu każdego dnia – oraz na wieloletnią jakość i piękny wygląd kuchni. Jednym z najlepszych blatów do kuchni będzie blat kamienny. Dowiedźmy się, dlaczego.

Blat kamienny – właściwości

– Kamień to wciąż bardzo popularny surowiec stosowany do produkcji blatów kuchennych. Wynika to zarówno z jego walorów funkcjonalnych jak i przyciągającej wzrok estetyki – tłumaczy Mariusz Wierzbicki, firma Kamieniarstwo Diamentum. – Przede wszystkim blat kamienny będzie odporny na wpływ wysokiej temperatury. Charakteryzuje się również niską nasiąkliwością. To z kolei oznacza dużą odporność na problemy, które codziennie mamy w kuchni, czyli wilgoć i parę, a co za tym idzie pęcznienie. Nie jest to może najtańsze rozwiązanie, ale na pewno gwarantujące wieloletnią trwałość blatu. Firmy takie jak nasza, dysponują wieloma rodzajami kamienia i szeroką paletą odcieni, co ułatwia dopasowanie blatu do danego stylu.

Niewątpliwą zaletą blatów kamiennych jest fakt, że nie tracą z czasem swoich właściwości, a do tego są odporne na uszkodzenia. Oznacza to brak rys od noża, śladów po ubiciu, gdy wypadnie nam z rąk garnek czy śladów po ścieraniu większych zanieczyszczeń. Utrzymanie porządku w przypadku kamienia jest proste, gdyż nie wchłania on zabrudzeń. Do tego nie blaknie pod wpływem czasu i promieni słonecznych.

Jaki blat kamienny do kuchni wybrać?

W kwestii doboru konkretnego rodzaju kamienia na blat kuchenny, możliwości jest wiele. Godne uwagi są niektóre kamienie naturalne – przede wszystkim granit i marmur. Paleta kolorów jest bardzo szeroka, a materiał łatwo dostępny. Granit jest najtrwalszy, a do tego cechuje go unikatowe wzornictwo. Pozwala to dopasować wystrój kuchni do dowolnej aranżacji i wyróżnić tę strefę w domu.

Innym rozwiązaniem są blaty z konglomeratów lub ze spieków. Te pierwsze powstają w wyniku łączenia drobnego kamienia – mogą to być wspomniane wyżej surowce – z żywicą poliestrową i barwnikami. Spieki również są mieszanką, ale w pełni naturalnych minerałów takich jak łupki czy piasek kwarcowy. Pożądany kolor uzyskuje się poprzez dodanie pigmentu. Oba rozwiązania wykazują podobne właściwości funkcjonalne, co naturalny kamień. Konglomerat będzie lepszym rozwiązaniem, gdy zależy nam mocno na perfekcyjnej estetyce, z kolei spiek wykazuje nieco lepsze właściwości użytkowe, gdyż jest trwalszy i bardziej odporny na wpływ wody.

Blat kamienny to z pewnością bardzo dobre, a przede wszystkim wieloletnie rozwiązanie. Wybór jest szeroki. Z pewnością warto konsultować się ze specjalistami, którzy dobiorą odpowiedni blat kuchenny biorąc pod uwagę wszystkie czynniki, które mogą mieć wpływ na wygląd i trwałość powierzchni.